Oturma izni Danışmanlığı

Yabancıların Türkiye’ye geldikten sonra bu konuda aslında büyük bir ihtiyacı vardır. Çünkü bugünkü kanunlara göre kişi bu başvuruyu elektronik ortamdan kendisi ve tamamen doğru şekilde yapması gerekiyor aynı zamanda evrak toplama konusunda da tek başına kalıyor. Bu gibi durumlarda oturma izni konusunda yabancılara yardım eden danışmanlık şirketleri giriyor.

Örneğin YabanciDanismani.com sitesi İstanbul’da hizmet veriyor. Yabancının isteğine göre oturma iznini alana kadar yanında bulunarak her sorusuna cevap veriyor ve hiç bir konuda mağdur etmeden sorunsuzca yasal olarak hakkı olan oturma iznini yabancıya aldırıyor.

 

Neler mi yapıyor?

Örneğin yabancı Türkiye’ye gelmiş ev satın almış ve oturma izni almak istiyor ve Türkiye bile bilmiyor. Kocaman ülkede yanlız başına kalıyor. Bu sırada şirket devreye giriyor öncelikle yabacının konuştuğu dilde konuşuyor ve ihtiyacına göre kişiden vekalet alıp, tüm evraklarını kişi adına topluyor, resmi tüm işlemleri şirket yapıyor. Yabancıya sadece randevu günü ve saatinde randevuda bulunup imza atmak kalıyor.

 

Oturma izni uzatma

oturma izni uzatma

Oturma izni nasıl uzatılır ?

oturma izni uzatma
oturma izni uzatma

Oturma izni uzatmak için gerekli işlemler öncelikle sistem üzerinden randevu almanız gerekiyor. Fakat uzatma randevusu alırken dikkat etmeniz gereken şeyler bilgileriniz bir önceki ikametiniz deki bilgilerle birebir örtüşmesi gerekiyor aksi durumda bir randevu günü almanız gerekiyor.

Uzatma işlemlerinde istenilen evraklar

  • Eski ikamet tezkeresi fotokopisi
  • Pasaport fotokopisi
  • Geçerli bir sağlık sigortası veya Türkiye’de çalışan iseniz provizyon belgesi
  • Türkiye’de geçimini sağlayacak yeterli miktarda maddi gelir veya banka hesabı bildirimi ( 1 yıllık 6000$ )
  • 2 Adet biyometrik fotoğraf
  • Noter onaylı kira kontratı veya Yabancının Türkiye’de taşınmazı varsa bununla ilgili gerekli tüm evraklar
  • Sabıka Kaydı

Bu evraklar ile ve birden fazla kişi yani aile ise aileye ait evlilik belgesi, doğum belgelerinin Türkçe tercümeli , noter onaylı, konsolosluk apostilli ve kaymakamlık yada dış işleri bakanlığı tarafından onaylanmış belgelerin asıllarıda gerekmektedir.

 

Oturma izni nedir?

oturma izni

Oturma izni kelime anlamıyla bir ülkede yaşanması için devlet tarafından verilen izin için kullanılır. Bunu Türkiye’de ikamet izni, ikamet tezkeresi gibi diğer isimlerle de kullanılmaktadır. Oturum izni ülkemizde güncel kanunlara göre Turistlik olarak en fazla 2 yıl, Aileden dolayı ise en fazla 3 yıllık alınabilmektedir. Oturma izni başvuruları için en önemli detay ise kesinlikle vize süresi içerisinde yapılmalıdır. Oturma izinleri şu türlerden oluşmaktadır ; Turistlik amaçlı, Aileden dolayı, Tapudan dolayı, Refakat amaçlı, Öğrenci olarak genel anlamda bu tür izinler verilmektedir.

Turistlik amaçlı oturma iznin de Türkiye’ye sınırsız giriş çıkış hakkı verir.Bu süreçte ise Türkiye’de yasal olarak kalmanızı sağlar.

Öğrenci oturma izninde ise kişi Öğrenci vizesi ile ülkeye giriş yapmak zorunda yada Üniversite kayıt yaptırdıktan sonra oturma izni başvurusu yapmak zorundadır.

Tapudan (Türkiye’de taşınmazı olanlar) dolayı oturma izninde ise adından da anlaşılacağı gibi Türkiye’de taşınmazı olan bir yabancının başvuracağı ikamet türüdür. Bu ikamet türünden 5 yıl boyunca yararlandığınız da şuan ki kanunlara göre Türk vatandaşlığına başvuru hakkınız vardır.

Aile ikamet izninde ise Türk vatandaşı ile evli olmanız yada yabancı eşin Çalışma izni olması gerekmektedir. En fazla 3 yıllık alına bilmekle beraber Toplam 5 yıl Türkiye’de resmi olarak kalmış ve toplamda 3 yıllık aileden dolayı ikamet izni almış bir yabancının da Türk vatandaşlığına başvuru hakkı vardır.

Yabancılar bu oturma izni başvuruları illerde bulunan göç idaresi müdürlüklerinden gerçekleştirir.